Jedinstveni obrazovni program Nevid teatra kreće na turneju: PREMIJERA “Čudesnih kontinenata” u Kostajnici 4. decembra

01. 12. 2017.

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“ Nevid teatra iz Banjaluke biće premijerno izvedena 4. decembra u velikoj dvorani Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici. 

Ovom premijerom Nevid teatar ujedno će proslaviti osam godina rada i postojanja.

Predstava slijedi principe savremenog teatra pokreta i namijenjena je djeci od tri do devet godina starosti. Dio je obrazovnog programa Nevid teatra – NT 2017 koji istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog uzrasta.

Ovaj program obuhvata izvođenje autorske obrazovne – interaktivne predstave „Čudesni kontinenti“, realizaciju dramskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Realizovaće se kroz turneju koja će obuhvatiti 10 opština Republike Srpske u periodu od 04.12. do 16.12.2017. godine. U sklopu programa, Nevid teatar posjetiće Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Uglјevik, Lopare, Brod, Derventu i Modriču.

Predstava “Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemlјoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavljaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobijede Vlastimira. Zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećuju brojna neobična mjesta, a gdje će ih to putovanje sve zajedno odvesti, saznaćemo premijerno u ponedeljak u Kostajnici.

Nakon izvođenja predstave, održaće se dvije dramske kreativne radionice u trajanju do 35 minuta. Prva radionica je namijenjena za uzrast djece od tri do četiri godine starosti, a druga za uzrast djece od pet do šest godina starosti. Broj djece – učesnika u jednoj radionici je do 12. Djeca će kroz radionice imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, a sve to kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišlјaju, razmišlјaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišlјenog putovanja, improvizacije.

I na kraju jednodnevnog programa u svim navedenim opštinama održaće se predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Ovo predavanje govoriće o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog uzrasta i uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišlјenja. Predavanje ima za cilј da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primjenu u svakodnevnom radu sa djecom. Predavanje je namijenjeno za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu.

Sufinasijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kompletan program možete pogledati ovdje.

Podijeli sa prijateljima:
0

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.