Ko smo mi?

Nevid teatar je nezavisna profesionalna teatarska trupa, osnovana 2009. godine u Banjaluci, koja za cilј ima realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava, performansa, animacijom i obrazovanjem stanovništva, ohrabrivanjem mladih umjetnika koji svojim radom reflektuju talenat i orginalnost, organizovanjem festivala, seminara, radionica i škole glume za sve uzraste u svrhu bogatijeg i dinamičnijeg života zajednice.

Istražujemo savremeni teatarski izraz, kao i različite forme umjetničkog stvaralaštva. Podstičemo autorstvo, kreativnost, inovativnost i eksperiment. Prepoznatlјivi smo u pozorišnom svijetu, jer su naše predstave plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva, koji je zaštitni znak većine naših projekata.

Programske aktivnosti izvodimo u najrazličitijim prostorima, na otvorenim prostorima grada: po parkovima, trgovima, ulicama, krovovima, tvrđavama i u zatvorenim prostorima: stanovima, podrumima, restoranima, gostionicama, galerijama, pozorištima i dr, svuda gdje su lјudi sa kojima želimo komunicirati.

Naš kulturni sadržaj namijenjen je različitim starosnim grupama djece, mladih i odraslih.

Naša misija je razviti kulturna interesovanja i kulturne navike jos u najranijem djetinjstvu, ohrabriti intelektualne i stvaralačke potencijale djece, mladih i odraslih, u svrhu razvijanja kritičkog mišlјenja putem umjetnosti.

Imamo za cilj postati najvažniji autorski nekonvencionalni teatar u regiji, inovativni i obrazovni model kulturnog preporoda zajednice.

Istorija Nevid teatra

Autorski projekat, „Arto Luda“, antimonokoreodrama, prvi je projekat koji smo proizveli i od tada do danas realizovali smo još sedam autorskih projekta i to: obrazovnu-interaktivnu predstavu “Čudesni kontinenti”, naučno-fantastičnu basnu za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine, „Spejs Koka”;  animiranu bajku za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete“, muzičko – pantomimsku igru „Zväće se Hamlet“, animirani – obrazovni film „Moćni Ć protiv Dekokrada“, plesni performans „Eros škrt na strijeli“ i pantomimsku igru o ljudskom dostojanstvu „Uspon i pad Kamijevog kamena“.

Pored autorskih projekata producirali smo i poemu „Trinaesti apostol“, Vladimir Majakovski, likovni konkurs „Moje Pustolovine Boleta Komete“ za djecu iz cijeloga svijeta od tri do 11 godina na teme iz predstave „Pustolovine Boleta Komete“, filosofski stand-up „Pohvala ludosti“, Erazmo Roterdamski, kabare apsurda „Slučajevi“, Danil Harms, šest večeri „Art poezija“ (Pornezija, Infuzija, Poorezija, Revizija, Bard iz Stratforda na Ejvonu, Bukovski – 33 u komadu), koprodukcijski program za kafe bar-om „Žiža“ – „Artipično veče“, regionalna saradnja mladih pisaca iz Zagreba i Banjaluke, decentralizaciju programa u kulturi: Obrazovni program Nevid teatra NT 2013 / kabare apsurda “Slučajevi” i predavanje o životu i djelu Danila Harmsa / Lopare, Bratunac, Berkovići, Kostajnica i Derventa, Obrazovni program Nevid teatra 2017 – 2019 (interaktivna – obrazovna predstava “Čudesni kontinenti”, dramske interaktivne radionice, predavanje o uticaju interaktivnog obrazovanja), NT 2017 (Kostajnica, Kozarska Dubica, Kneževo, Šipovo, Jezero, Uglјevik, Lopare, Brod, Derventa i Modriča), NT 2018 (Stanari, Kotor Varoš, Rudo, Foča, Han Pijesak, Novi Grad, Krupa na Uni, Ribnik/Donja Previja, Bileća i Ljubinje).

Realizovali smo i prvu regionalnu saradnju u Republici Srpskoj projektom „Tito ovdje nije bio/Tito was not here“ (panel, predstava, diskusije) koji je okupio mlade uzrasta od 18 do 35 godina starosti iz Sarajeva, Brčkog, Prištine, Skoplja, Beograda, Rijeke, Kumanova i Banjaluke.

Učesnici smo brojnih festivala i manifestacija. Dobitnici nagrada i priznanja. Osvojili smo pet glavnih nagrada na Međunarodnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u kategorijama kreativnosti, inovativnosti, animaciji, najbolјe predstave festivala po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu Pustolovine Boleta Komete.

Naš projekat KULTURNO IGRALIŠTE U POKRETU, koji smo podnijeli za EPK Banjaluka 2024, uvršten u Bid Book i planiramo da ga realizujemo od 2020. do 2024. godine na teritoriji Grada Banjaluke u svim predškolskim i školskim ustanovama.

Dosad smo kroz realizaciju naših projekata angažovali 38 umjetnika iz pet zemalja i promovisali 89 različitih prostora u zemlji i inostranstvu. Predstave smo izvodili na pet jezika.

Nevid teatar donio je prvu nagradu Republici Srpskoj iz Hrvatske i to Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju.