Ko smo mi?

Nevid teatar je nezavisna profesionalna nekonvencionalna teatarska trupa, osnovana 2009. godine u Banjaluci, čiji je cilј ima realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava, performansa, animacijom i obrazovanjem stanovništva, ohrabrivanjem mladih umjetnika/ica koji svojim radom reflektuju talenat i orginalnost, organizovanjem festivala, seminara, radionica i škole glume za sve uzraste u svrhu bogatijeg i dinamičnijeg života zajednice.

Istražujemo savremeni teatarski izraz, kao i različite forme umjetničkog stvaralaštva. Podstičemo autorstvo, kreativnost, inovativnost i eksperiment. Prepoznatlјivi smo u pozorišnom svijetu, jer su naše predstave plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva, koji je zaštitni znak većine naših projekata.

Programske aktivnosti izvodimo u najrazličitijim prostorima, na otvorenim prostorima grada: po parkovima, trgovima, ulicama, krovovima, tvrđavama i u zatvorenim prostorima: stanovima, podrumima, restoranima, gostionicama, galerijama, pozorištima i dr, svuda gdje su lјudi sa kojima želimo komunicirati.

Naš kulturni sadržaj namijenjen je različitim starosnim grupama djece, mladih i odraslih.

Naša misija je razviti kulturna interesovanja i kulturne navike još u najranijem djetinjstvu, ohrabriti intelektualne i stvaralačke potencijale djece, mladih i odraslih, u svrhu razvijanja kritičkog mišlјenja putem umjetnosti.

Naš je cilj da postanemo najvažniji autorski nekonvencionalni teatar u regiji, inovativni i obrazovni model kulturnog preporoda zajednice.

Učesnici smo brojnih festivala i manifestacija. Dobitnici nagrada i priznanja. Osvojili smo pet glavnih nagrada na Međunarodnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u kategorijama kreativnosti, inovativnosti, animaciji, najbolјe predstave festivala po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu Pustolovine Boleta Komete i nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu u Sarajevu za dvojac u predstavi Čudesni Kontinenti.

Dosad smo kroz realizaciju naših projekata angažovali gotovo 40 umjetnika iz pet zemalja i promovisali 104 različita prostora u zemlji i inostranstvu. Predstave smo izvodili na pet jezika.

 

Istorija Nevid teatra

Autorski projekat, Arto Luda, antimonokoreodrama, prvi je projekat koji smo proizveli i od tada do danas realizovali smo još sedam autorskih projekta i to: interaktivnu-obrazovnu predstavu  Čudesni kontinenti, naučno-fantastičnu basnu za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine, Spejs Koka;  animiranu bajku za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine Pustolovine Boleta Komete, muzičko – pantomimsku igru Zväće se Hamlet, animirani – obrazovni film Moćni Ć protiv Dekokradaplesni performans Eros škrt na strijeli i pantomimsku igru o ljudskom dostojanstvu Uspon i pad Kamijevog kamena.

Pored autorskih projekata producirali smo i poemu Trinaesti apostol, Vladimir Majakovski, likovni konkurs Moje Pustolovine Boleta Komete za djecu iz cijeloga svijeta od tri do 11 godina na teme iz predstave Pustolovine Boleta Komete, filosofski stand-up Pohvala ludostiErazmo Roterdamski, kabare apsurda Slučajevi, Danil Harms, šest večeri Art poezija (Pornezija, Infuzija, Poorezija, Revizija, Bard iz Stratforda na Ejvonu, Bukovski – 33 u komadu), koprodukcijski program za kafe barom Žiža – Artipično veče, regionalna saradnja mladih pisaca iz Zagreba i Banjaluke, decentralizaciju programa u kulturi: Obrazovni program Nevid teatra NT 2013 (kabare apsurda Slučajevi i predavanje o životu i djelu Danila Harmsa / Lopare, Bratunac, Berkovići, Kostajnica i Derventa), Obrazovni program Nevid teatra 2017 – 2020 (interaktivna – obrazovna predstava Čudesni kontinenti, dramske interaktivne radionice, predavanje o uticaju interaktivnog obrazovanja):  NT 2017 / Kostajnica, Kozarska Dubica, Kneževo, Šipovo, Jezero, Uglјevik, Lopare, Brod, Derventa i Modriča,  NT 2018 / Stanari, Kotor Varoš, Rudo, Foča, Han Pijesak, Novi Grad, Krupa na Uni, Ribnik/Donja Previja, Bileća i Ljubinje,  Djeca uče sa Nevid teatrom  / Karanovac, Kola, Bistrica, Bočac i Borkoviči.

Realizovali smo i prvu regionalnu saradnju u Republici Srpskoj projektom Tito ovdje nije bio/Tito was not here (panel, predstava, diskusije) koji je okupio mlade uzrasta od 18 do 35 godina starosti iz Sarajeva, Brčkog, Prištine, Skoplja, Beograda, Rijeke, Kumanova i Banjaluke.

Nevid teatar donio je prvu nagradu Republici Srpskoj iz Hrvatske i to Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju.

Jedan od naših poslјednjih strateških projekata KULTURNO IGRALIŠTE U POKRETU uvršten je u Bid Book Banja Luka 2024 Evropska prestonica kulture, grad kandidat i planiramo da ga realizujemo od 2020. do 2024. godine na teritoriji Grada Banjaluka u svim predškolskim i školskim ustanovama.

 

Plan i program Nevid teatra za 2019. godinu

Naš plan u 2019. godini je realizacija dva edukativna projekta koja su namijenjena djeci predškolskog i maloškolskog uzrasta, mladima od 18 do 30 godina i svima koji su zainteresovani za vaspitno –  odgojnu teoriju i praksu i rad sa djecom. Programi će biti realizovani u cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebne aktivnosti će biti realizovane u pet prigradskih naselјenih mjesta Grada Banjaluke i 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine.

Riječ je o slјedećim projektima:

OBRAZOVANJE KROZ IGRU: Projekat je podržan je od strane zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija: «Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH». Programski odbor koji je donio konačnu odluku o sufinansiranju našeg projekta čine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, rezidentna koordinatorica UN-a, te šefovi UN agencija uklјučenih u ovaj projekat (UNICEF, UNESCO i UNDP ). Posebne aktivnosti biće realizovane u Doboju, Bugojnu, Istočnom Sarajevu, Travniku, Tuzli, Sarajevu, Usori, Kreševu, Kiseaku, Mostaru i Banjaluci od januara do avgusta 2019. godine. Jedan od cilјeva projekta je omogućiti mališanima da uče kroz igru o kulturnim raznolikostima i važnosti cjeloživotnog učenja, vaspitanja i obrazovanja. Drugi cilј je dati glas mladim kreativnim lјudima da prodube svoja znanja o vrijednostima kulturoloških raznolikosti u BiH i povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a generalni medijski pokrovitelji su: BHRT, Radio M i Nezavisne novine.

DJECA UČE SE NEVID TEATROM: Riječ je o nastavku strateškog projekta OBRAZOVNI PROGRAM NEVID TEATRA 2017-2020* koji je realizovan u pet kulturno izolovanih prigradskih naselјenih mjesta u Banjaluci, u Karanovcu, Kolima, Bistrici, Bočcu i Borkovićima od 07-13.03.2019. godine. Cilј ovog projekta je podići nivo svijesti javnosti o povećavanju broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanju kulturne ponude u prigradskim naselјenim mjestima u Banjaluci. Sufinansijer projekta je Grad Banjaluka.

* OBRAZOVNI PROGRAM NT 2017 – 2020: Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i predstavlјa strateški projekat Nevid teatra koji je u toku realizacije i obuhvata izvođenje programa u 30 opština Republike Srpske u periodu od 2017. do 2020. godine. Projekat istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog i maloškolskog uzrasta i obuhvata izvođenje autorske interaktivne – obrazovne predstave «Čudesni kontinenti», održavanje dramskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu «Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu». Obrazovni program do sada je realizovan u 20 opština Republke Srpske, a do novembra 2020. godine implementiraćemo ga i u Petrovu, Donjim Žabarima, Pelagićevu, Šamcu, Osmacima, Šekovićima, Vlasenici, Rogatici, Čajniču i Kalinoviku.

Pored ova dva projekata tokom 2019. godine nastavlјamo sa realizacijom redovnog repertoara. Riječ je o poemi Trinaesti apostol, Vladimir Majakovski, najdugovječnijoj predstavi Nevid teatra Pohvala ludosti, animiranoj bajci Pustolovine Boleta Komete, umjetničkim čitanjima poezije Art poezija 7 i 8, te interaktivno-obrazovnoj predstavi Čudesni kontinenti.