Nevid teatar je nezavisna nekonvencionalna teatarska trupa, osnovana 2009. godine u Banjaluci, koja za cilј ima realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava, performansa, animacijom i obrazovanjem stanovništva, ohrabrivanjem mladih umjetnika koji svojim radom reflektuju talenat i orginalnost, organizovanjem festivala, seminara, radionica i škole glume za sve uzraste u svrhu bogatijeg i dinamičnijeg života zajednice.

Istražujemo savremeni teatarski izraz, kao i različite forme umjetničkog stvaralaštva. Podstičemo autorstvo, kreativnost, inovativnost i eksperiment. Prepoznatlјivi smo u pozorišnom svijetu, jer su naše predstave plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva, koji je zaštitni znak većine naših projekata.

Programske aktivnosti izvodimo u najrazličitijim prostorima u zatvorenim i otvorenim prostorima grada: parkovima, trgovima, ulicama, stanovima, krovovima, podrumima, restoranima, gostionicama, galerijama, tvrđavama, i u različitim prostorima pozorišta: svuda gdje su lјudi sa kojima želimo komunicirati.

Naš kulturni sadržaj namjenjen je različitim starosnim grupama djece, mladih i odraslih.

Naša misija je razviti kulturna interesovanja i kulturne navike jos u najranijem djetinjstvu, ohrabriti intelektualne i stvaralačke potencijale djece, mladih i odraslih, u svrhu razvijanja kritičkog mišlјenja putem umjetnosti.

Imamo za cilj postati najvažniji autorski nekonvencionalni teatar u regiji, inovativni i obrazovni model kulturnog preporoda zajednice.

Istorija Nevid teatra

Autorski projekat, „Arto Luda“ , antimonokoreodrama, prvi je projekat koji smo proizveli i od tada do danas realizovali smo još šest autorskih projekta i to: naučno-fantastičnu basnu za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine, „Spejs Koka”; „Pustolovine Boleta Komete“, animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine; „Zväće se Hamlet“, muzičko-pantomimska igra; „Moćni Ć protiv Dekokrada“, obrazovno animirani film; „Eros škrt na strijeli“, plesni performans i pantomimsku igru o ljudskom dostojanstvu „Uspon i pad Kamijevog kamena“.

Pored autorskih projekata producirali smo i filosofski stand-up „Pohvala ludosti“ po tekstu Erazma Roterdamskog, kabare apsurda „Slučajevi“, po tekstu Danila Harmsa, pet večeri „Art poezija“ (Pornezija, Infuzija, Poorezija, Revizija, Bard iz Stratforda na Ejvonu), likovni konkurs „Moje Pustolovine Boleta Komete“ za djecu iz cijeloga svijeta od tri do 11 godina na teme iz predstave „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića i koprodukcijski program za kafe bar-om „Žiža“ – „Artipično veče“, regionalna saradnja mladih pisaca iz Zagreba i Banjaluke.

Realizovali smo i prvu međunarodnu – regionalnu saradnju u Republici Srpskoj projektom „Tito ovdje nije bio/Tito was not here“ (panel, predstava, diskusije) koji je okupio mlade uzrasta od 18 do 35 godina starosti iz Sarajeva, Brčkog, Prištine, Skoplja, Beograda, Rijeke, Kumanova i Banjaluke, posjetili pet opština u Republici Srpskoj projektom decentralizacija u kulturi (predstava i predavanja).

Do sada smo kroz realizaciju projekata angažovali 42 umjetnika iz pet zemalja.

Predstave smo izvodili na pet jezika. Učesnici smo brojnih festivala i manifestacija. Dobitnici nagrada i priznanja. U realizaciji dosadašnjih projekta Nevid teatar promovisao je 68 različitih prostora u zemlji i inostranstvu.