Autorski projekat Dejana Andrića

ARTO LUDA (2009)

Autor i izvođač: Dejan Andrić
Mentor: Nenad Bojić
Tehnički direktor, dizajner svjetlosnih efekata i dizajn: Marko Dukić
Prevod na njemački jezik: Nataša Žarković
Prevod na engleski jezik: Lana Batić
Žanr: Antimonokoreodrama
Trajanje predstave: 33 minute (+3-3×3 minute)
Premijera: 03.12. i 05.12.2009., Univerzitet u Banjaluci
Predstava se izvodi na srpskom jeziku, a može se izvesti i na njemačkom i/ili engleskom jeziku.

O predstavi: „Arto luda“ je autorski projekat Dejana Andrića, pod mentorstvom profesora Nenada Bojića, inspirisan životom i djelom Antonena Žozea Maria Artoa. Ova antimonokoreodrama prikazuje poslednje trenutke života francuskog pjesnika, pisca, pozorišnog reditelja, pozorišnog i filmskog glumca, scenografa, crtača, jednog od osnivača nadrelističkog pokreta u Francuskoj.

Ideja predstave je da se ne može nastaviti s prostituisanjem ideje pozorišta koje je jedino vrijedno zbog svoje magijske, užasne veze sa stvarnošću i opasnošću. („Prvi manifest“ Pozorišta surovosti kojeg je osnovao Antonen Arto).

Festivali i izvođenja:  Predstava je, osim u Banjaluci,  2010. godine u konkurenciji 75 aplikanata uvrštena u zvaničan program festivala koji je održan u Zagreb i na taj način joj je omogućeno da na dan Svjetskog pozorišta zatvori X Međunarodni studentski multimedijalni i kazališni festival Test!0 i otvori kazališnu reviju Akademije dramske umjetnosti 27. marta 2010. godine.

Na sceni Blau Saal, Das Off Theater u Beču, Austrija 2. juna 2010. godine predstava je izvedena na njemačkom jeziku na redovnom repertoaru kao gostujuća predstava. Takođe, “Arto Luda” je uvrštena u projekat MonoK – monodrame Koufar na 7. Međunarodnom festivalu studentskog pozorišta Teatralni Koufar (Teatralny Koufar) kao profesionalna gostujuća predstava van konkurencije. Izvedena na engleskom jeziku u Republičkoj palati kulture u Minsku, 27.10.2010. godine na otvaranju festivala.

Publika u Sarajevu imala je priliku pogledati antimonokoreodramu „Arto Luda“ koja je izvedena u okviru projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – „UNDIPLOMATIC ART“, a po pozivu direkcije internacionalnog teatarskog festivala MESS u galeriji „Collegium Artisticum“ 13. marta 2012.

plakat Arto Luda Nevid teatar

Galerija

Podijeli sa prijateljima:
0

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.