Ko smo mi?

Nevid teatar je profesionalna teatarska trupa, osnovana 2010. godine u Banjaluci, čiji je cilј realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava, performansa, animacijom i obrazovanjem stanovništva, ohrabrivanjem mladih umjetnika/ica koji svojim radom reflektuju talenat i orginalnost, organizovanjem festivala, seminara, radionica i škole glume za sve uzraste u svrhu bogatijeg i dinamičnijeg života zajednice.

Istražujemo savremeni teatarski izraz, kao i različite forme umjetničkog stvaralaštva. Podstičemo autorstvo, kreativnost, inovativnost i eksperiment. Prepoznatlјivi smo u pozorišnom svijetu, jer su naše predstave plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva, koji je zaštitni znak većine naših projekata.

Programske aktivnosti izvodimo u najrazličitijim prostorima, na otvorenim prostorima grada: po parkovima, trgovima, ulicama, krovovima, tvrđavama i u zatvorenim prostorima: stanovima, podrumima, restoranima, gostionicama, galerijama, pozorištima i dr, svuda gdje su lјudi sa kojima želimo komunicirati.

Kulturni sadržaj Nevid teatra namijenjen je različitim starosnim grupama djece, mladih i odraslih.

Naša misija je razviti kulturna interesovanja i kulturne navike još u najranijem djetinjstvu, ohrabriti intelektualne i stvaralačke potencijale djece, mladih i odraslih, u svrhu razvijanja kritičkog mišlјenja putem umjetnosti.

Učesnici smo brojnih festivala i manifestacija. Dobitnici nagrada i priznanja. Osvojili smo pet glavnih nagrada na Međunarodnim festivalima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji u kategorijama kreativnosti, inovativnosti, animaciji, najbolјe predstave festivala po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu Pustolovine Boleta Komete. Nagradu za najbolјeg glumca na 5. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili smo za dvojac u predstavi „Čudesni kontinenti” a za istu predstavu osvojili smo i specijalnu nagradu za Pozorište sa srcem, štapom i kanapom na 25. Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci.

Dosad smo kroz realizaciju naših projekata angažovali gotovo 40 umjetnika iz pet zemalјa i promovisali 101 različiti prostor u zemlјi i inostranstvu. Predstave smo izvodili na pet jezika.

Cilј nam je postati najvažniji autorski nekonvencionalni teatar u regiji, inovativni i obrazovni model kulturnog preporoda zajednice.

 

 

Istorija Nevid teatra

Kulturni sadržaj Nevid teatra je plod kolektivnog rada, kreacije i autorstva. U proteklih 10 godina, Nevid teatar je realizovao 24 različita projekata/programa.

Autorski projekat, „Arto Luda” (2010), antimonokoreodrama, prvi je projekat koji smo proizveli i od tada do danas realizovali smo još osam AUTORSKIH PROJEKTA i to: interaktivne-obrazovne predstave  „Princeza Zlatka u kralјevstvu boja“ (2019) i „Čudesni kontinenti” (2017) , naučno-fantastičnu basnu za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Spejs Koka” (2016),  animiranu bajku za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete” (2016), muzičko – pantomimsku igre „Zväće se Hamlet” (2013), animirani – obrazovni film „Moćni Ć protiv Dekokrada” (2012)plesni performans „Eros škrt na strijeli” (2012)  i pantomimsku igru o lјudskom dostojanstvu „Uspon i pad Kamijevog kamena” (2011).

Pored autorskih projekata producirali smo i poemu „Trinaesti apostol”(2018), Vladimir Majakovski, likovni konkurs „Moje Pustolovine Boleta Komete” (2017) za djecu iz cijeloga svijeta od tri do 11 godina na teme iz predstave Pustolovine Boleta Komete, filosofski stand-up „Pohvala ludosti” (2010)  Erazmo Roterdamski, kabare apsurda „Slučajevi” (2011), Danil Harms, šest večeri „Art poezija (Pornezija (2014), Infuzija (2014), Poorezija (2014), Revizija (2014), Bard iz Stratforda na Ejvonu (2017), Bukovski – 33 u komadu (2018)), koprodukcijski program za kafe barom Žiža – Artipično veče (2017) – regionalna saradnja mladih pisaca iz Zagreba i Banjaluke,  Obrazovanje kroz igru u okviru projekta UN-a: „Dijalog za budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“ (interaktivna-obrazovna predstava „Princeza Zlatkaa u kralјevstvu boja“, dramske radionice za djecu, predavanje o uticiju interakcije u obrazovanju),  decentralizaciju programa u kulturi: „Obrazovni program Nevid teatra NT 2013” (kabare apsurda Slučajevi i predavanje o životu i djelu Danila Harmsa / Lopare, Bratunac, Berkovići, Kostajnica i Derventa), „Obrazovni program Nevid teatra 2017 – 2020” (interaktivna – obrazovna predstava Čudesni kontinenti, dramske interaktivne radionice, predavanje o uticaju interaktivnog obrazovanja):  NT 2017/ Kostajnica, Kozarska Dubica, Kneževo, Šipovo, Jezero, Uglјevik, Lopare, Brod, Derventa i Modriča,  NT 2018 / Stanari, Kotor Varoš, Rudo, Foča, Han Pijesak, Novi Grad, Krupa na Uni, Ribnik/Donja Previja, Bileća i Ljubinje,  „Djeca uče sa Nevid teatrom”– sastavni progrma strateškog obrazovnog projekta Nevid teatra, banjalučka naselјa: Karanovac, Kola, Bistrica, Bočac i Borkovići.

Realizovali smo i prvu regionalnu saradnju u Republici Srpskoj projektom „Tito ovdje nije bio”/„Tito was not here” (panel, predstava, diskusije) koji je okupio mlade uzrasta od 18 do 35 godina starosti iz Sarajeva, Brčkog, Prištine, Skoplјa, Beograda, Rijeke, Kumanova i Banjaluke.

Nevid teatar donio je prvu nagradu Republici Srpskoj iz Hrvatske i to Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju.

Realizovane aktivnosti u 2019. godini

OBRAZOVANJE KROZ IGRU: Od januara do jula 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učila su o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra „Obrazovanje kroz igru” koji je realizovan širom BiH u okviru projekta UN-a: „Dijalog za Budućnost: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“- Projekat je bio namijenjen djeci i učenicima koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama, te kreativnim mladim ljudima koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Opširnije o projektu možete pročitati na stranici projekta: obrazovanjekrozigru.com.

DJECA UČE SE NEVID TEATROM: Riječ je o nastavku strateškog projekta OBRAZOVNI PROGRAM NEVID TEATRA 2017-2020* koji je realizovan u pet kulturno izolovanih prigradskih naselјenih mjesta u Banjaluci, u Karanovcu, Kolima, Bistrici, Bočcu i Borkovićima od 7-13.3.2019. godine. Cilј ovog projekta je podići nivo svijesti javnosti o povećavanju broja animacionih i edukativnih programa u predškolskim i školskim ustanovama i povećanju kulturne ponude u prigradskim naselјenim mjestima u Banjaluci. Sufinansijer projekta je Grad Banjaluka.