UČENJE O KULTURNIM RAZNOLIKOSTIMA KROZ IGRU Projekat Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru» u 11 gradova i opština BiH u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija «Dijalog za budućnost»

11. 01. 2019.

Od januara do avgusta 2019. godine, djeca i mladi iz 11 gradova i opština Bosne i Hercegovine učiće o kulturnim raznolikostima kroz projekat Nevid teatra «Obrazovanje kroz igru» koji se realizuje u okviru projekta «Dijalog za budućnost» koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat «Obrazovanje kroz igru» će obuhvatiti djecu i učenike/ice koji su svakodnevno izloženi etničkoj i drugim vidovima segragacije ili diskriminacije u školama te kreativne mlade ljude koji su najviše pogođeni problemima obrazovanja, etničkim tenzijama i podjelama. Cilj je da kroz ovaj projekat steknu i prošire znanja o vrijednostima kulturoloških raznolikosti u BiH i povežu se sa kolegama i koleginicama iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Pored podizanja svijesti javnosti o vrijednostima kulturnih raznolikosti i problemima obrazovnog sistema u BiH, ciljevi projekta su i povećanje učešća i uticaja mladih za pitanja koja utiču na programe međukulturalnog razvoja i reformi u BiH, te unapređenje interkulturalnog dijaloga. Projekat će se implementirati širom Bosne i Hercegovine, a posebne aktivnosti biće realizovane u Banjaluci, Bugojnu, Doboju, Istočnom Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Mostaru, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Usori.

«Obrazovanje kroz igru», jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru projekta «Dijalog za budućnost»: Promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH čiji je cilj dugoročna izgradnja mira i poboljšanja društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Projekat «Obrazovanje kroz igru» sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

———

Zajednički projekat «Dijalog za budućnost» je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

Podijeli sa prijateljima:
0

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.